AAU Midwifery Diploma Students Initiate the Formation of Youth Posyandu

Alma Ata University – Bantul – Adolescent Posyandu, a program offered by Alma Ata University, focuses on the health of young people. This program attempts to improve teenagers’ overall health, both mentally and physically, while they are still developing.

Adolescents can range in age from 12 to 24 years old, according to the World Health Organization (WHO). The adolescent stage signifies the passage from infancy to maturity in a number of ways, including biological, psychological, and sociocultural ones. According to the World Health Organization, adolescence is the time between the emergence of secondary sexual traits and the acquisition of sexual and reproductive maturity. It entails developing mental and adult identities as well as making the transition from socioeconomic dependency to independence.

The development of the adolescent Posyandu activity started with a problem analysis in the Mrisi and Dongkelan hamlets in the Tirtonirmolo Sub-village of Kasihan, Bantul. The problem of a shortage of healthcare services that are specifically targeted toward adolescents was discovered throughout this study. This led to the establishment of the adolescent Posyandu to support adolescent health and increase their participation in organizational activities. Female students from the Diploma 3 Midwifery Program at Universitas Alma Ata (UAA) Yogyakarta, joined by faculty members, spearheaded the initiative.

Pembentukan posyandu remaja ini dimulai dengan pembentukan dan pelatihan kader posyandu. Kegiatan kaderisasi atau pemilihan kader posyandu remaja dan pembentukan struktur dari posyandu tersebut, dari pemilihan tersebut dipilih masing- masing dari setiap posyandu 5 kader yang nantinya akan membantu menjalankan kegiatan posyandu remaja tersebut dan pelatihan terkait konsep posyandu remaja, dan pelatihan pemeriksaan antropometri untuk mengetahui tentang bagaimana cara pengukuran lingkar lengan atas (LILA), tinggi badan (TB), berat badan (BB), dan tekanan darah (TD) yang dilaksanakan didua dusun yaitu Dusun Mrisi dan Dusun Dongkelan.

Kegiatan secara simbolis penyerahan sertifikat dan potong tumpeng oleh Kepala Dukuh Mrisi, Indra Pamungsih dan Kepala Dukuh Dongkelan Edi Sarwono serta tokoh masyarakat (Bidan, Kamituo, RT, Kader) dan masyarakat lainnya menjadi tanda beroperasinya posyandu remaja di wilayah ini.

“Kami harapkan posyandu remaja yang sudah dibentuk akan bermanfaat bagi remaja dan bagi masyarakat setempat, serta diharapkan mampu menunjang kesehatan dan meningkatkan tingkat kesehatan pada remaja,” ujar Indra Pamungsih.(*)

source : https://www.krjogja.com/internasional/1242653371/mahasiswa-diploma-kebidanan-uaa-inisiasi-pembentukan-posyandu-remaja